· 

Zo maak je eenvoudig je eigen brood

 

Zo maak je volkorenbrood:

 

Ingrediënten:

500

Gr 

volkorenmeel

200

Gr

bloem

455

Gr 

lauw water

21

Gr 

verse gist

20

Gr 

roomboter

10

Gr 

zout

 

Een gouden regel is uitgaan van percentage in plaats van grammen

Meel/bloem    =100%

Vocht              =65%

Gist                 =3%

Zout                =1,5%

Vetstof =3%

 

Bereiding:

Volkoren deeg maken:

Doe de volkorenmeel en bloem in een beslagkom.

Voeg 20 gr zachte roomboter, zout en gist toe, meng de grondstoffen in de keukenmachine, voeg geleidelijk water van 27 C of 80,6 F toe.

Laat het deeg minimaal 10 minuten draaien tot het deeg van de beslagkom loslaat.

 

Smelt 20 gr roomboter en smeer een plastic bak in met roomboter, bestrijk de bovenkant van het deeg ook met roomboter en laat minimaal 60 minuten rijzen tot het deeg in volume is verdubbeld.

 

Deeg oprollen:

 

Haal het deeg uit de plastic bak verwijder lucht uit het deeg door voorzichtig met de hand op het deeg te drukken. Vorm het deeg tot een rechthoek en een lengte die gelijk is aan de broodvorm.

 

Rol het deeg op en zet op spanning.

Doe de rol in het bakblik met de naad naar beneden.

Laat 40 minuten rijzen.

 

Bakken in de oven

 

Verwarm de oven voor. Op 225 C of 437 F en plaats een bakplaat op de bodem van de oven.

Plaats het brood in de oven en voeg koud water toe in de bakplaat.

Bak gaar in 45 minuten draai de oven na 15 minuten terug naar 200 C of 392 F.

 

Bestrijk na 45 minuten de kap van het brood met water en laat drogen in de oven voor 3 minuten.

 

Laat afkoelen op een rek tot het geheel is afgekoeld. 

 

Tip:

Brood kan 1 maand in de vriezer worden bewaard.

Reactie schrijven

Commentaren: 0